
Eksterminacja wirusów
13 lutego 2007, 15:28Podczas gdy ekolodzy martwią się o szkody wyrządzane przez człowieka innym gatunkom, biolodzy z Yale University próbują schwytać wirusy w pułapkę środowiska wymuszającego ich wyginięcie (Ecology Letters).

Ważki są zdolne do wybiórczej uwagi
21 grudnia 2012, 10:30Polująca ważka jest zdolna do wybiórczej uwagi. Dotąd istnienie tego procesu poznawczego potwierdzono jedynie u naczelnych.

Powidoki jako kształty, nie kolory
9 listopada 2011, 12:28Gdy wpatrujemy się przez jakiś czas w kształt w kolorze podstawowym, po odwróceniu wzroku postrzegamy ten sam kształt w barwie dopełniającej. Ostatnio Japończykom udało się uzyskać podobny efekt w odniesieniu do figur geometrycznych. Gdy znikał obserwowany przez badanych sześciobok, widzieli koło, a gdy demonstrowano im znikające koło, doświadczali powidoku w postaci sześcioboku.

Witamina D3 pomaga naprawić lub zapobiec uszkodzeniom śródbłonka naczyń
31 stycznia 2018, 12:21Witamina D3, którą nasz organizm produkuje pod wpływem słońca, może pomóc w likwidacji szkód wyrządzonych układowi sercowo-naczyniowemu przez szereg chorób, w tym przez nadciśnienie, cukrzycę czy miażdżycę.

Białka walczą z lodem
8 marca 2007, 09:38Naukowcy natrafili na ślad białek, które zapobiegają zamarzaniu. Pokrywają one powierzchnię kryształów lodu i nie dopuszczają do ich powiększania się (tworzą na powierzchni coś w rodzaju imadła).

Trująca żywność
15 stycznia 2013, 19:02Od 2011 roku na terenie USA notowany jest wzrost infekcji kukurydzy kropidlakiem żółtym (Aspergillus flavus). Ten toksyczny grzyb jest na tyle niebezpieczny, że rząd Saddama Husseina wykorzystywał go w broni biologicznej. Rosnąca liczba zakażeń A. flavus to nie tylko poważny problem dla rolników, ale również coraz większe zagrożenie dla konsumentów

Konsystencja pokarmu odpowiada za rozmiar żuchwy?
22 listopada 2011, 09:38Jedzenie miękkich pokarmów może sprawiać, że zmniejszają się rozmiary żuchwy. Ponieważ liczba zębów pozostaje ta sama, niewykluczone, że jest to jedna z przyczyn wad zgryzu.

Związki przewlekłego bólu ze spożyciem glutaminianu sodu
19 lutego 2018, 11:53Problem chronicznego bólu jest rozpowszechniony na całym świecie. Wydaje się jednak, że pomóc może niewielka, a co najważniejsze tania, zmiana diety. Pilotażowe badania przeprowadzane w Meru w Kenii sugerują bowiem, że istnieje związek między przewlekłym bólem a spożyciem glutaminianu sodu (ang. monosodium glutamate, MSG). Naukowcy wykazali, że kiedy uczestnicy studium zmniejszali jego spożycie, ich stan się poprawiał.

Tłuszcze w żołądku przeszkadzają przeciwutleniaczom
2 kwietnia 2007, 11:17Badacze z University of Glasgow odkryli, że w obecności tłuszczów w żołądku zmniejsza się działanie ochronne przeciwutleniaczy, np. witaminy C. Gdy lipidów jest mniej, antyoksydanty skuteczniej hamują powstawanie potencjalnie rakotwórczych substancji.

Wegetarianie rzadziej chorują i umierają na serce
31 stycznia 2013, 18:31Ryzyko hospitalizacji lub śmierci z powodu chorób serca jest u wegetarian o 32% niższe niż u osób jadających mięso i ryby.